Bassiner

Fotos fra opbygningen ses under teksten

 


Starten på bassinerne var anlægget af karantænebassin og brøndene til rensningsanlægget, da de skulle ligge under terrassen, så de var nemme at komme til, men stadig skjult for udseendes skyld.
Rensningsanlægget består af  en Edo sive og en poly geyser 6,5, en RED DRAGON pumpe på 16 m3/t, samt to 55 Watt UV lamper.
Selve karantænebassinet har til daglig en gennemstrømning af vand fra de store bassiner, men kan separeres med sit eget rensningsanlæg, bestående af en pumpekapacitet på 6000 l/t og et OASE filtoclear 11000.

Det var dyrt i indkøb, men vi har absolut ikke fortrudt, at vi investerede i dette system, for nu hvor det har kørt første sæson, kan vi godt se hvor nemt det har været, at have med at gøre. Det har taget 5 min om dagen at rense ud for trådalger og blade, så vi har kunnet nyde fiskenes leg i stedet.
Vi havde jo et guldfiskebassin med åkander i forvejen som lå der hvor vores koidam nu er, så guldfiskene og åkanderne kunne jo belejligt nok gå i karantænebassinet, mens vi fik både koibassinet og det nye guldfiskebassin anlagt.

Med hjælp fra familien, venner, kolleger, og en lille 800 kg gravemaskine og en motorbør, fik vi fyldt fire containere med jord og ler på fire dage. Det tog så lang tid fordi vi næsten mistede en dag på at få den store sten der står oppe i haven op fra 2 meters dybde. Den lå præcis så langt væk og i den dybde at den ville have været oplagt at lade den ligge, men Fruen i huset synes den ville være dekorativ i haven som kongesten, så der måtte fire mand og en trefod med talje til at få den op. (Gravemaskinen kunne nemlig ikke stille noget op for stenen var tungere end den.)
I 2 meters dybde rendte vi ned i grundvand, selvom vi bor på toppen af en bakke, så vi måtte købe en dykpumpe for at holde bunden tør, så vi kunne arbejde dernede.

Der er på to sider op mod terrassen understøttet med legablokke  og på to sider forskallet med træplader for at få stabilitet på siderne af koibassinet og helt lodrette vægge. Guldfiskebassinet er kun 1 meter dybt, men de er heller ikke vant til mere. Til gengæld har de fået næsten fire gange så meget vand at gå i.
Til sådan et projekt hører der en masse planlægning, fordi man både skal tænke på sommer og vinter, samtidig gider vi ikke se på en masse rørledninger til bassinerne, så alt er gravet ned inden montering og samling, på nær UV lamperne og de rør og ventiler som sørger for tilbageløb til søerne. Der er nemlig forskel på vandflovet sommer og vinter, så der ikke sker en for stor afkøling af vandet om vinteren. Ideerne til det fik vi stor hjælp med af Lars Lyngkilde fra EDOKOI i Harlev.

Alt fiskevand i haven er indbyrdes forbundet og det kan måske være både godt og skidt, for vi kan flytte fisk hvorhen det skal være uden at de får vandchok, men sygdom kan selvfølgelig også spredes til det hele så. Vurderingen er dog at med dobbelt kapacitet og kvalitet af rensningsanlæg, så har vi givet de bedste betingelser for at vandkvaliteten altid er i top.
Vi havde i begyndelsen da vi fik vores fisk hjem, nogen problemer med lidt sygdom, og der var store bekymringer fra vores side, om hvad det kunne skyldes. Med lidt sårbehandling og kalium-permanganat og antiparasitbehandling så blev det godt igen.

Vi mener det kom sig af at vores vand ikke var ”modnet” nok, dvs. for vandværksfriskt. Vi har nemlig ikke haft problemer med de fisk vi har erhvervet senere.

 
 

Fotos fra opbygningen

 

Karantænebassin under opbygning Rør til bunddræn graves ned
   
Terrassen lægges Karantænebassin færdig. Bruges til opbevaring af gamle fisk og åkander.
   
Koibassin graves Koibassin graves
   
Kongestenen var i haven!
Toppen af stenen lå ca. 2 meter nede i jorden
Vi kæmpede et døgn med at få den op. Nu pynter den i haven.
   
Gennemgangen mellem de to bassiner laves. Bunddræn klar.
   
Endelig klargøring til folie. Bunddræn sættes fast i folien.
   
Skimmer sættes i. Opbygning af vandfald i ølandssten.
   
Hele vandfaldet er færdig Guldfiskebassin gøres klar til folie
   
Så er vi ved at være der. Lille bassin færdigt.
   
Broen sættes sammen. Sider kommer på.
   
Så er broen der næsten! Aftenstemning af den færdig bro
   

Top